Dacă în articolul precedent am văzut ce avem de făcut pentru a obține imagini bune, acum o să vedem ceea ce NU trebuie să facem, pentru a ne asigura că treaba iese bine până la capăt.
Începem studiul nostru de caz, având ca vedetă un Măr. El este subiectul, cel mai frumos și prețios, fructul discordiei și obiectul revelației lui Isaac Newton, doar pe el singur ”personaj” mitic îl vindem și nimic altceva în plus.
Acestea fiind toate datele problemei, să vedem care sunt capcanele ce ni se întind atunci când ne apucăm de fotografiat!
- Marginalizarea sau amestecarea subiectului în decor
O greșeală obișnuită este încadrarea mult prea largă a subiectului. Asta se întâmplă cel mai des când se fotografiază cu telefonul mobil, camera având un unghi larg de deschidere. Soluția: Apropiați-vă cât mai mult, până la limita de focalizare sau distorsiune, astfel încât să umpleți cadrul. (Nu uitați de funcția CROP atunci când este nevoie)
Tot această greșeală a marginalizării conduce atunci când vine vorba de o compoziție, la amestecarea nedorită a subiectului în decor, pierzându-se astfel sensul și mesajul pe care dorim să-l transmitem clientului. Soluția: Păstrați subiectul în prim plan, astfel încât restul obiectelor să formeze un decor în fundal, sau folosiți regula contrastului cromatic.
- Subexpunerea sau supraexpunerea necontrolată
Să explicăm pe scurt la ce se referă acești termeni aparent complicați: Subexpunere = imagine întunecată; Supraexpunere = imagine foarte luminată, fără detalii în zonele albe. Soluția: Tot ce avem de făcut este să compensăm expunerea aparatului de fotografiat , astfel încât expunerea produsului nostru să fie corectă și să nu se piardă nici un detaliu – nici în umbre, nici în străluciri.
- Folosirea blitz-ului încorporat
Majoritatea aparatelor foto, începând de la telefoane până la DSLR-uri entry-level, sunt dotate cu surse interne de iluminat (flash). Cu toate că în viața de zi cu zi, acesta poate da dovada de o oarecare utilitate, atunci când intrăm în sfera comercială el devine inutil, chiar un adevărat dușman. De ce? Pentru că distruge textura și perspectiva aplatizând obiectul, proiectează o fâșie de umbră dură în spatele obiectului și crează o strălucire total inestetică fix în mijloc. Deci, în domeniul acesta, flash-ul încorporat NICIODATĂ nu se folosește. Soluția: Folosim surse de lumină independente sau blenda în lumina naturală.
- Distrugerea texturii
Textura este un element deosebit de important de redat pentru un produs, indiferent de tipul acestuia – bijuterie, gadget, haină, floare, aliment, etc. Fiecare dintre exemplele prezentate mai sus pot conduce către distrugerea sau neredarea corectă a acesteia.
- Fundal neadecvat produsului
Fundalul este ultimul element de care ne preocupăm acum, dar asta nu înseamnă că este mai puțin important. El poate pune în evidență produsul sau îl poate face să dispară. Nimeni nu își dorește ca atenția unui client să fie distrasă și astfel mintea să-i fie condusă în alta parte. Soluția: Folosiți un fundal neutru iar în cazul în care alegeți o compoziție, nu uitați de regulile de încadrare a elementelor.